In uw winkelmandje: 0 Artikel, 0,00 EUR

Darmflora : de basis waar je gezondheid op steunt

Wikipedia vermeldt het volgende :

Met darmflora wordt het geheel van micro-organismen aangeduid dat zich in het maag-darmstelsel van dieren bevindt. De naam darmflora is eigenlijk niet correct, aangezien het vooral om bacteriën gaat en de term flora verwijst naar planten.
Daarnaast gaat het niet alleen om bacteriën in de darm, maar ook bijvoorbeeld in de maag.
De darmflora is een goed voorbeeld van mutualisme: samenwerking tussen verschillende soorten organismen waar beide voordeel van hebben.

Menselijke darmflora

In menselijke darmen worden 100 tot 600 verschillende soorten bacteriën gevonden. De meesten hiervan vinden we in de dikke darm. Hiervan is 99% strikt anaeroob (zonder zuurstof levend). De bekendste menselijke darmbacterie is Escherichia coli.

De darmflora ontwikkelt zich in de eerste levensdagen en blijft daarna, uitgezonderd van ziekten, verbazingwekkend stabiel. Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit 10 tot de 14e bacteriën (dat is 100 biljoen - tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen in een lichaam) met een totaalgewicht van één tot anderhalve kilogram.

Een belangrijke functie van de darmflora is het afbreken van stoffen die niet door het eigen systeem kunnen worden afgebroken, bijvoorbeeld kraakbeen. Een andere belangrijke functie is synthese van benodigde stoffen, een bekend voorbeeld daarvan is vitamine K, dat een essentiële rol speelt bij de bloedstolling.

In zeldzame gevallen kan het bij pasgeboren baby's voorkomen dat de darmflora nog geen vitamine K kan produceren. Uit voorzorg krijgt elke pasgeborene daarom een intramusculaire spuit met vitamine K. De synthese's van de darmflora hebben niet steeds een positief effect op de menselijke gezondheid.

Zo is bekend dat proteolytische eiwitfermentaties in de dikke darm leiden tot de vorming van allerlei carcinogene stoffen (zoals ammoniak,indol of fenol). Bovendien onderbreken darmbacteriën het detoxificatieproces van de lever door geconjugeerde groepen op afgevoerde contaminanten af te splitsen, een fenomeen bekend onder de naam 'enterohepatische cyclus'. Op die manier worden toxische componenten terug in de bloedsomloop opgenomen.

De samenstelling van de darmflora is niet steeds dezelfde gedurende de levensloop. Baby's worden axenisch geboren maar worden daarna al snel besmet met Bifidobacteriën(via de moeder), bacteriën waarvan geacht wordt dat ze een bevorderende invloed hebben op de menselijke gezondheid (ook lactobacillus).
Vanaf dan zal de darmflora steeds verder wijzigen in een minder gunstige species-combinatie's(Clostridium).

Prebiotica en probiotica kunnen de groei van 'gezonde' darmflora stimuleren.

De ontlasting bestaat voor een groot deel uit darmbacteriën.


Candida albicans : de suikerzieke gast !
Hulda Clark Zappers -- Bloedzapper Bob Beck -- Natriumbicarbonaat -- Prebiotica -- Colonlife -- Colloidaal Zilver -- LCD Minizapper -- Colonlife Kanker is een schimmel is een boek geschreven door Dr Simoncini ISBN 88-87-24108-2