|
In het dagelijks leven komt men schimmels en hun producten overal tegen : in Franse kaas, bv. in Brie en blauwschimmelkaas. gist als ingrediënt van brood, en voor de bereiding van bier en wijn. in de natuur als paddenstoelen en elfenbankjes in korstmossen in voeding als champignons en shiitakes bij het bederf van etenswaren als brood, jam, groente en fruit; daarbij ziet men dan vaak een groene of witte harige groei aan het oppervlak op vochtige muren en plafonds, bv. in badkamers en kelders op de huid, bv. als voetschimmel of kalknagels in koelkasten, ook in de vorm van slijmschimmels die er uitzien als een slijmerige afzetting in antibiotica, bv. penicilline in textiel dat vochtig is of is geweest (bv. tentdoek), men zegt dan dat "het weer er in zit"
Schimmels zijn dikwijls ook waarneembaar door hun geur, alhoewel schimmelgeur niet eenduidig is, wordt deze meestal omschreven als muf, stoffig, of grondlucht. Sommige hebben een aardappel- of spermageur. Bij aanraking van een beschimmeld voorwerp kan soms een flinke wolk schimmelsporen vrijkomen.
Als schimmels dan zo veelvuldig voorkomen is het misschien niet zo verwonderlijk dat ze ook in ons lichaam lelijk kunnen huishouden.
Voedingsadvies van het World Cancer Research Fund (WCRF)
|
|